Veelgestelde vragen

 Kan ik een ballonvaart maken?
• Is een ballonvaart geschikt voor iedereen?
Kinderen zijn welkom vanaf de lengte van 1.20 meter, zodat ze goed van het uitzicht kunnen genieten.
• Ik ben slecht ter been, kan ik mee?
Het kan weleens zo zijn dat we een wildere landing hebben. Hierbij kan de mand gaan schuiven en eventueel zelfs kantelen. Het is dan belangrijk dat we geen risico’s nemen. Ons advies is om altijd even te overleggen met de dokter bij twijfels of iemand mee kan met de ballonvaart.
• Kan ik ballonvaren met hoogtevrees?
In een ballon heeft u minder last van hoogtevrees. Dit komt doordat de ballon niet vaststaan aan de grond en u een stabiele vloer onder uw voeten heeft.
• Mag ik ballonvaren als ik zwanger ben?
Helaas is het niet mogelijk om te ballonvaren als u zwanger bent om eventuele risico’s te vermijden.
 
Afspraak maken
Hoe plan ik een ballonvaart?
Een standaard ballonvaart kunt u inplannen via onze website. U zal dan via de mail een bevestiging en vaart instructie ontvangen. Voor het maken van een afspraak voor een privé ballonvaart is het makkelijker om contact met ons op te nemen. Wij zullen dan samen met u de afspraak inplannen.
• Kan ik mijn geplande vaart omzetten/afzeggen?
Het is mogelijk om uw afspraak om te zetten of af te zeggen als u een annuleringsverzekering heeft afgesloten bij uw boeking.
• In welke periode kan ik het beste ballonvaren?
Ballonvaren is seizoensgebonden. De beste tijd om een ballonvaart in te maken is vanaf maart tot oktober.
• Kan ik een ballon en piloot inhuren voor een speciale gelegenheid?
Het is zeker mogelijk om een ballon en ballonvaarder in te huren voor speciale gelegenheden, u kunt gebruik maken van een privé ballonvaart.
 
Reserveren / Cadeaubon
Hoe kan ik een vaart boeken?
U kunt uw ballonvaart boeken via de website. Staat de plaats er niet meer tussen die u graag had geboekt, dan is deze ballonvaart volgepland en kunt u op een andere datum boeken. Of neem contact met ons op.
• Tot wanneer kan ik mijn cadeaubon inwisselen?
Een cadeaubon dient binnen 12 maanden verzilverd te worden. Er hoeft binnen deze 12 maanden alleen een afspraak gepland te staan, maar nog niet gevaren te zijn.
Super leuk dus om cadeau te geven, want de ontvangers mogen zelf een datum inplannen. Ook is de cadeaubon overdraagbaar.
• Kan ik voor 1 persoon een ballonvaart boeken?
Het is zeker mogelijk om vanaf 1 persoon een ballonvaart te boeken. U kunt het aantal passagiers invullen bij de boeking.
• Wat is een privévaart?
Een privé vaart is een ballonvaart die je maakt met je eigen gezelschap. Ook mag je een eigen datum en plaats uitkiezen. Om deze in te plannen kunt u contact met ons opnemen.
• Hoe komen we terug op de verzamellocatie?
Het is mogelijk om iemand vanuit uw eigen kring achter de volgt auto te laten rijden, zij zullen u treffen bij de landingslocatie. Indien dit niet mogelijk is kunt u zich aanmelden bij de ballonvaarder om mee terug te rijden, houdt u er wel rekening mee dat hiervoor een meerprijs gevraagd kan worden.
• Zijn mijn tickets overdraagbaar?
Uw tickets zijn overdraagbaar.
• Zijn er mogelijkheden tot huwelijksaanzoeken etc.?
Bij ons is alles mogelijk! Heeft u speciale wensen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
• Wat zit er bij de prijs inbegrepen?
Bij de prijs zit een ballonvaart en een heerlijk glaasje champagne inbegrepen.
 
Het programma
Hoe lang duurt een ballonvaart?
Het hele programma duurt ongeveer drie uur. Eerst zal de ballon worden opgezet en laten wij warme lucht in de ballon. Daarna kunt u ruim een uur genieten van het prachtige uitzicht. Na de landing zullen wij de ballon inpakken en kunt u nagenieten met een heerlijk glaasje champagne.
• Hoeveel mensen kunnen er mee in een ballonvaart?
Dat ligt eraan welke ballonmand we die dag inzetten. We hebben verschillende maten manden. Wij kijken naar het aantal passagiers en gewicht om te kijken welke mand we inzetten. Gemiddeld maakt u een ballonvaart met 8 tot 10 passagiers.
• Hoe weet ik de opstijgtijden en plaats?
Op de website wordt een indicatie gegeven van de opstijgtijd. Ook zal daar de omgeving staan. Op de dag van de ballonvaart zal de ballonvaarder doorgeven welke exacte tijd u aanwezig dient te zijn en op welke locatie. Dit is namelijk allemaal afhankelijk van de wind.
• Waar land de ballon?
Van te voren weten wij niet waar wij landen. Dit is afhankelijk van de windrichting en de windsnelheid. Op de dag zelf weet de ballonvaarder ongeveer welke kant we op gaan en zal daar een landingsplaats uitkiezen.
 
Wanneer gaat de ballonvaart door
Wanneer weet ik of mijn ballonvaart doorgaat?
De ballonvaarder zal u een paar uur voor de vaart contacteren met alle informatie. Heeft u een ochtendvaart gepland staan? Dan zult u de avond ervoor gecontacteerd worden.
• Bij welke weersomstandigheden gaat de ballonvlucht niet door?
Wij moeten per dag bekijken of het weer geschikt is voor de ballonvaart. Als de ballonvaart niet kan doorgaan kan dit vele verschillende redenen hebben. Zo kan de windrichting niet goed zijn, de wind lagen niet goed genoeg of de temperatuur. Ook kan het zijn dat het regent of het mistig is. Wij annuleren dan ook de ballonvaart, omdat dat afdoet van de ervaring.
• Wat gebeurt er als mijn ballonvaart niet door kan gaan?
Als de ballonvaart niet kan doorgaan, heeft u 12 maanden de tijd om een nieuwe afspraak te maken.
• Ik zag een andere ballon terwijl mijn vaart niet door ging
Deze situatie kan voorkomen. De ballonvaarder beslist altijd zelf of hij de ballonvaart wel of niet kan maken. Het kan zo zijn dat in zijn regio het niet mogelijk was om de ballonvaart te maken en in een andere omgeving wel.
 
Praktisch tijdens de vaart
Wat neem ik mee naar een ballonvaart?
Een goed humeur! In principe is het niet nodig om zelf iets mee te nemen naar de ballonvaart. Wel mag u altijd zelf iets te drinken of te eten meenemen.
• Mag ik filmen of fotograferen tijdens de ballonvaart?
Het is zeker mogelijk om te filmen en te fotograferen tijdens de ballonvaart. Let wel op uw medepassagiers en hun wensen.
• Welke kleding moet ik aandoen?
Doordat u bij een vlam staat in de ballon, is het niet nodig om u warmer te kleden dan wat u normaal zal doen. Wel is ons advies om een jasje mee te nemen voor op het veld na de landing.
• Op welke tijden is ballonvaren mogelijk?
De tijden waarop wij de ballonvaart maken zijn afhankelijk van de thermiek. Hieronder wordt een inschatting getoond voor een avondvaart. Bij een ochtendvaart is het altijd verzamelen rond zonsopkomst. Van de ballonvaarder ontvangt u de definitieve verzameltijd.
jan 14:00   apr 18:00   jul 19:30   okt 17:00
feb 15:00   mei 19:00   aug 18:30   nov 16:00
maa 17:00   jun 20:00   sep 17:30   dec 14:00
• Kun je een ballon besturen?
Helaas kunnen wij de ballon niet sturen en weten wij pas op de dag van de ballonvaart welke richting we zullen opvaren met de ballon.
• Kunnen jullie over ons huis/bepaalde plek varen?
Helaas kunnen wij dat nooit garanderen omdat de richting afhankelijk is van de wind. Wel kunnen wij met een privé ballonvaart opstijgen vanaf eigen locatie zodat je wellicht een bepaalde plaats zal zien vanuit de lucht.
• Waar treffen wij onze uitzwaaiers weer na het landen?
De uitzwaaiers kunnen achter het ballonteam aanrijden en deze zullen u staan op te wachten bij de landingsplaats.
 
Over de ballonvaart algemeen
Is een ballonvaart gevaarlijk?
Nee, een ballonvaart is niet gevaarlijk. Wij varen alleen met professionele ballonvaarders en materialen.
• Hoeveel gewicht kan een luchtballon dragen?
Het gewicht wat een ballonmand kan dragen is afhankelijk van de grootte.
• Mag ik roken aan boord van een ballonvaart?
Het is niet toegestaan om de roken aan boord van de ballon.
• Kan ik komen kijken of mag ik mensen meenemen om te komen kijken?
Wij vinden het super leuk als mensen komen kijken bij de ballon. Dit is geen enkel probleem. Zij dienen wel de instructies van de crew of piloot te volgen indien nodig.
• Hoeveel last heb je van wind in een ballon?
In de ballon heb je heel weinig last van wind. Met harde wind kunnen wij de ballonvaart niet laten doorgaan.
• Kan je in de winter ook ballonvaren?
Het is zeker mogelijk om in de winter een ballonvaart te maken. Echter is de kans wel kleiner dat deze kan doorgaan dan in de zomer.
• Wanneer begint en eindigt het ballonvaart seizoen?
Wij kunnen het hele jaar door ballonvaarten aanbieden, maar het echte seizoen begint in maart en eindigt in oktober.
• Wat zijn de voor- en nadelen aan een ballonvaart?
Een nadeel van een ballonvaart is dat het een weersafhankelijke activiteit is en dat wij alle details pas weten op de dag van een ballonvaart. Een voordeel van een ballonvaart is dat het een unieke belevenis is die u nooit meer gaat vergeten in uw leven.
 

Mijnballonvaart.be is uw ballonvaart specialist voor gans België


Bekijk ons aanbod